Etkinlikler

FIRAT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI ETKİNLİK KAPSAM VE AÇIKLAMASI

Eğitim fakültelerinde yetiştirilen bireylerin mezun olduktan sonra topluma yön veren ve toplumun ihtiyaçlarını fark ederek gerekli girişimlerde bulunabilmelerinin fark edilmesiyle lisans dönemindeki etkinlikler daha fazla önem kazanmıştır. Öğrencilerin hem birbiriyle hem de toplumla olan ilişkileri bu tür etkileşimlerin artması ile mümkündür. Anabilim dalı olarak, 5 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlimiz ile etkinliklerimizi eğitim-öğretim dönemi başında belirleyerek gerçekleştirmeyiz.

Bu etkinlikler içinde öncelikle kolektif bir eğitim ortamı yakalayabilmek için öğrencilerimiz arasındaki iletişimi arttıracak etkinlikleri önemsemekteyiz. Akranların mentor rölü üstlenmesinin eğitimin kalitesine olan olumlu etkisine dair son yıllarda birçok çalışma yapılmıştır. Eğitim öğretim yılı başında öğrencilerimizle düzenlenen tanışma kahvaltıları/konserleri/piknikleri/yemeklerine akademik kadro olarak tam katılım sağlamakta ve bu toplanmaların bölüm etkileşimi açısından önemine vurgu yapmaktayız.

Okul öncesi öğretmenin özel alan yeterlikleri içinde yer alan yaratıcılık ve estetik bakış açısına sahip olma yeterliğini destekleyecek tarih ve kültür gezilerini önemsemekteyiz. Yaptığımız gezilerden önce öğrencilerimizden gezi düzenlenecek alana/esere dair araştırma yaparak gezi sonunda raporlaştırmalarını beklemekteyiz.

Elazığ İli’nin doğal güzelliğini eğitim için avantaja çevirerek doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, uçurtma şenlikleri düzenlemekteyiz. Kültürel etkinliklerin sportif etkinliklerle desteklenmesinin önemini yaparak- yaşayarak gören öğretmen adaylarının bu önemli ilkeyi sınıflarına taşımaları için ilk adımı onlarla birlikte doğada atmaktayız. Ayrıca ağaçlandırma etkinlikleri düzenleyerek bu hedefimizi somutlaştırmaktayız.

Öğretmenin bulunduğu toplumun kültürel değerlerine saygı duyan ve yaşatan duyarlı bir birey olmasından yola çıkarak köy okullarına yardım projeleri  düzenlemekteyiz. Bu bağlamda özellikle özel anaokulları ile irtibata geçerek okul öncesi eğitim için gerekli olan gerekli araç ve gereçleri temin ederek görevli öğretim elemanı eşliğinde okullara teslim etmekteyiz. Bu projeler kapsamında il merkezi veya ilçelerde okul duvarlarının boyanması ve bahçe düzenlemesi etkinliklerinde de yer almaktayız.

Okul öncesi eğitimin temel taşlarında biri şüphesiz aileler ve aile eğitimidir. Lisans eğitimindeki teorik derslerimizi ailelere dönük hazırladığımız drama/sanat etkinliklerini şehir meydanında veya alışveriş merkezlerinde dikkat çekici unsurlar (müzik, etkinliğe uygun kılık-kıyafet) eşliğinde sergilemekteyiz. Ailelerin katılımını sağlayarak bu durumu deneyimlemelerini sağlamakta çocuklarıyla tekrar etmelerinin çocukları açısından önemini açıklamaktayız. Bu tür etkinliklerin bitiminde kitap ve faydalı linkleri paylaşarak aileleri bilgi kaynaklarına yönlendirmekteyiz.